Vouvosjåkke
Klass 4-(6)
Maj
Robin Kerttu

Vuovosjåkke är en superfin creek. Den faller 140 m på 5 km. Det är medium till mycket vattenvolym. Underbara slides och mycket stora vågor och valsar. Det är bra med bakvatten men i mycket vatten blir det sämre. Det är oftast lätt att säkra från land. Det är 2 bärningar båda är stora slides, den ena går allt vatten ner i en massiv vals, den andra går rakt ner i sten. Vi har paddlat den i medium vattenflöde men vet att det kan vara 2-3 meter högre i flod.

 

Hitta hit: Kör mot Ammarnäs. 2 km efter Jillesnåle kapell kör man över Vuovosjåkke, fortsätt 2 km och sväng höger mot Vuovosjaure. Kör upp till vägbommen och gå sista 1 km till sjön. Paddla till högra delen av sjön, där börjar Vuovosjåkken. När ni kommer ner till vägen gå till blomsterhandlaren han kör er till bilen mot betalning.

© 2018 by svenska paddlare

All text är omarbetad från "gamla" forsguiden och är att räknas som hörsägen. Vatten, som vi alla vet, har en förmåga att med tiden ändra landskap och ändras av landskap varför nya och egna bedömningar bör göras fortlöpande.