top of page
Västerdalälven
Klass 2-3 (4)
Sålänge det är isfritt

Fin samling med forsar inom några kilometers avstånd.

I Dala Floda finns också Floda forsfarares klubbhus.

Flugfiske i Kärringforsen och det finns rapporter om en surgubbe som hävdar att det är paddelförbud här, detta stämmer inte. Be att få se bestämmelse från länsstyrelsen om det blir konflikt/diskussion och försök låta bli att be surgubben att fara och flyga.

Fänforsen - 3

Fänforsens karaktär varierar ganska mycket med vattennivån men anses allmänt hålla ungefär klass 3 oavsett.

Ca 600 meter fors. Fin i lekbåt för att kunna surfa någon av alla vågor och hål eller med större kajak för att paddla nedströms.

Finns massor med lokala namn för diverse vågor och hål.

 

Parkera på trafikplatsen och sätt i nedströms restaurangen. Bär tillbaka enklast längs grusvägen på älvens södra sida och kör igen eller paddla över älven tillbaka till bilen.

Går också att parkera på gräsplan vid grusvägen söder om forsen.

Skålforsen - 2

Två små lätta forsar som passar perfekt för nybörjaren Ta höger vid första ön.

Lämplig att parkera och sätt i på rastplatsen mellan Dala-Floda och Björbo. Avsluta nedströms bron. Sträckan kan förlängas med plattvattnet förbi dala-floda och avslutas med Hagforsen eller Lissfors.

 

Lissfors - 3

Floda forsfarares “hemmafors”.

Fors förbi gammal kraftstation som byggts om och nu har en fin slalombana med många fina bakvatten och en vals för de som kör freestyle.

Parkera vid Kajaktiv (kajakbutik) och Flodaforsfarares klubblokal.

 

Hagforsen - 2

Är en medelstor kort fors som mest lämpar sig åt nybörjare. När vattenståndet ökar kan det vara lämpligt för erfarna freestylepaddlare.

Parkera vid Lissfors.Gå över bron och fortsätt på stigen, gå över hängbron. Enklast att sätta i och ta upp på forshöger.

 

Kärringforsen - 3

Cirka 2 km uppströms från Fänforsen hittar man Kärringforsen som är något mindre och snällare än Fänforsen, perfekt som fortsättning efter nybörjarkursen.

Vid lägre vattenstånd är den ganska grund och stenig, men vid högre bildas det fina surfvågor och roliga vågtåg. I vårfloden bildas vid högt vattenstånd en stor grön våg som är helt fantastisk.

Parkera vid campingplatsen ovanför forsen och paddla de delar som känns tilltalande. Där forsen delar sig fanns längst till vänster en gång en slalombana, resterna finns kvar och här kan ofta öva på att ta bakvatten. Det är också här vågen bildas.

Enklast är att paddla till höger om ön. Mellan ön och muren

Nås - 2

Ytterligare en par kilometer uppströms från Fänforsen ligger samhället Nås här finns en lite längre älvsträcka som är mycket populär bland nybörjare.

Forsarna är korta och enkla, men det finns fortfarande ofta några bra surfvågor.

 

Kör mot Nås från fänforsen sväng av vid vägskälet med massor av postlådor (vänster sida) och följ vägen ända in till skogen. Vanligst är att man håller till höger när vattnet delar sig.  Alternativ isättning  finns vid en vändplats närmre takeout  för att komma till den vanligaste paddlade sträckan får man börja med att paddla uppströms.

Takeout vid järnvägsbron. Finns dock en vägbom som är låst här, den finns här pga tidigare stölder.  

 

Lillstup - 4

Forsen vid Lillstup direkt nedanför kraftstationen är relativt kraftig och brant. Efter de svåra partierna finns en mycket fin våg/vals vid höga vattenstånd (280-500 kubik/s).

Hitta hit: Strax väster om Mockfjärd finns en vägskylt mot Lillstup. Följ vägen ca 1km. Sedan finns det en på höger sida om vägen en liten "traktorstig" som leder ner till älven. Valsen ligger på älvens södra sida så man måste traversera över älven nedanför det kraftigaste partiet av forsen. Litet bakvatten gör att det blir en hel del att bära om man inte är snabb. Vid lite lägre vattennivå (ca 280-320 kubik) så finns en kanonfin vals ca 50m längre uppströms från vågen.

bottom of page