top of page
Sösjöån
Klass 3-5
Maj-Juni
David Levrén

Sösjöån rinner från Sösjön till Torrön några mil norr om Kall i Åre kommun. Från Åre går det att åka över Huså och då blir resan ett par mil kortare, kommer man söderifrån är det dock bättre att köra via Järpen. Sösjön är en av de brantare paddlade creeksen i landet då den faller 38m/km men den är ändå inte supersvår.  

Det finns två mindre vägar upp mot Sösjön, välj den du tycker verkar bäst. Den södra vägen innebär lite längre vandring på en fyrhjulingsväg, den norra vägen erbjuder en kortare vandring som dock är orösad. Oavsett väg blir det ett par kilometers vandring, men det är det värt! Vattennivån går inte att kolla på annat sätt än att ta sig ända till Sösjöån. Om det ser okej ut under bron så är det bara att köra. Sösjöån inleds med några längre klass III forsar, se upp för stenarna i flodbädden som är ganska vassa. Efter den första forsen (Kyrkogården) ändrar Sösjöån karaktär och bjuder på branta slides och mindre fall. De okörda forsarna består av ett ca fem meter vertikalt fall med grund landning och en bra klass IV fors som dock avslutas med ett snett fall ner i en smal kanal som innehåller ytterligare en knivig passage. Mot slutet av turen flackar ån ut och bjuder på ihållande III-IV paddling. Turen avslutas med droppet/sliden efter bron och man tar upp precis efter detta då ån är framme vid Torrön.

First descent sommaren 2009 av Marcus Junkka, Marcus Thörn, Lars Larsson och David Levrén.

Hitta hit: Se till att ha med en bra karta så att du ser grusvägarna upp mot Sösjön. Det finns ingen väg som går hela vägen men två som går ungefär halvvägs. En fyrhjulsdriven högre bil kan kapa lite vandring då vägen är usel. Kör till Järpen och mot Kall eller via Huså om du kommer från Årehållet.

bottom of page