top of page
Nedre Ljungan
Klass 1-3
April-November
Pär Nyberg

Nedre Ljungan är en sträcka på några mil i som rinner ut i havet strax söder om Sundsvall.

Forsarna är rätt små och snälla. Vi högre flöden finns riktigt bra surfvågor/valsar vid Dingersjö vid golfbanan i Skottsund ca 1.5 mil söder om Sundsvall vid E4:an. Klubbhus med bastu finns vid Grenforsen där många av klubbens paddlare håller till. Här kan finnas lite surfvågor ibland, dock inga större sådana. Vid väldigt lågt vatten (under 100 m3) finns en väldigt liten vals i Västbo där vi då paddlar en hel del. Valsen är grymt nybörjarvänlig men något grund.

 

Dingersjö - 3

Fina surfvågor vid stort hissbakvatten. Även vals vid vissa vattenstånd. Fungerar inte på normala sommarflöden, kräver mer vatten. Väldigt nybörjarvänligt. På vårflod och väldigt höga flöden kan en del virvlar bildas som inte är så skojiga (fast ändå lite...). På denna adress går det att se vilken vattenmängd som just nu går i älven, titta på Viforsen Ljungan: Det krävs ungefär 300m3 för att stället ska fungera bra. Men det börjar även att funka någotsånär vid 260m3.

Hitta hit: Ligger efter E4:an, dock ej synligt från vägen. Vid Statoilmacken i Dingesjö på andra sidan E4:an åker man över järnvägen och parkerar vid en gammal lada. Därifrån kan man se älven fast det är svårt att se vågorna som ligger ett par hundra meter uppströms från denna plats. Dock inga problem att ta sig dit.

Västbo - 2

En liten vals som fungerar bäst i väldigt lågt vatten. Stor sjö både ovanför och nedanför valsen. Klipphäll vid sidan om och grillplats med vindskydd och dass på andra sidan älven. Valsen är bäst mellan 75 och 80m3/s, men funkar mellan 60-100m3. Över 100 upp till 130 är det en våg som funkar bra att surfa. Bra nybörjarvåg. Stället är inte så spännande men fungerar bra som teknikvals. Med dagens korta kajaker under två meter så går det bra att hjula i valsen och det går även att sätta loopar. Grund vals (när det är under 90m3), så man får passa sig för att gå runt på den vänstra sidan (mot hällen).

Hitta hit: Vänster direkt efter att ha korsat Ljungan efter E4:an söderifrån i Njurundabommen. Efter ca 500m tar asfaltsvägen höger men fortsätt rakt fram på grusvägen. Efter ytterligare några hundra meter kommer en elstation (eller vad det nu kan heta) ta vänster efter den. Efter ca 200m kommer en vändplan, vägen fortsätter rakt fram in i skogen, följ den ca 200m (kör väldigt sakta, det kan komma hästar). Parkera direkt efter att du kommit ur skogen. Gå ner till älven efter vägen till vänster. Den övergår till en stig ner till en sommarstuga, gå till höger innan sommarstugan. Framme. Ett annat alternativ är att åka på andra sidan älven (den sydvästra sidan). Följ älven uppåt, en skylt visar infart till forsen. Man parkerar på en höjd och får gå några hundra meter.

Man kan tyvärr inte se valsen från någon av parkeringarna.

Byforsen - 3

Byforsen är en 600 m lång fors med hygglig fallhöjd. Vattenståndet är väldigt osäkert eftersom Ljungan är nedgrävd längre uppströms och det som rinner genom forsen endast är spill. På våren eller vid mycket regn är forsen dock farbar och väldigt rolig. Forsen börjar med ett mindre dropp på 1,5 m som går över hela älven som är rätt skoj i högt vattenstånd. En bit efter det finns en mindre vals i rätt vatten och efter det en fullt surfbar våg i högt vatten (5,0 på stickan). Nedre halvan på forsen kantas av valsar och mindre drop och avslutas med en större våg aka dödsvalsen.

Hitta hit: Sväng av E14 i Fränsta åk mot Södra Gullgård där bron över Ljungan är, titta ner från bron och ni ser forsen.

bottom of page