top of page

Laforsen - Hovrahällarna (Övre turen)

Fin och naturskön tur, lämplig för nybörjare. Dryga milen lång. Isättning och upptag kan varieras något. Normalt sätter man i nedanför Laforsen, där tunneln från kraftverket har sitt utlopp. Vid högvatten kan man dock sätta i nedanför vattenfallet och paddla hela Laforsen som inledning. Upptaget kan också varieras något. Har man ont om tid kan man ta upp redan vid Skytesvallen eftersom det därefter är en längre slätvattenssträcka innan Hovra. Vill man däremot leka bör man fortsätta till valsen vid Hovrahällarna som är det normala upptaget. Har man gott om tid och det är extremt mycket vatten kan man fortsätta förbi Hovra ända ner till Forsänget som då har några riktigt grymma vågor, men vid lägre vattenstånd så är det inte värt mödan eftersom det är största delen slätvatten i mellan. Är det kallt i luften kan denna tur bli lite väl lång och kylig.

Henriksfors - Forsnäset (Nedre turen)

Rolig tur för de något mer erfarna. Malmyrströmmen bjuder på rejäla vågor och valsar så man bör inte vara alltför oerfaren för den. I lågt vatten kan Henriksfors vara lite för grund för att det ska vara bra för nybörjare att simma den.

 

Edänge

Edängeforsen är den näst sista forsen i Mellanljusnan och ligger nedströms det långa slätvattnet förbi Ljusdals tätort. Detta är ett bra alternativ om man bara har en bil, eftersom man enkelt kan bära tillbaka till bilen. Man skulle kunna säga att Edänge är det rätta stället för "Park 'n riverrun/riverplay". Forsen är den största i Mellanljusnan men är djup och det går bra att simma hela forsen utan några större faror.

 

Edeforsen

Plats för park and play. Vals och våg efter kraftverket beroende på vattenståndet.

Mellanljusnan 
Klass 2-4
April-November
Lars Larsson och Per "Pelle" Nyberg
bottom of page