top of page
Kalixälven
Klass 2-4 (6)
Maj-Oktober
Mats Lindmark & Peter "Pekka" Nilsson

Kalixälven tillhör en av de klassiska Kajakälvarna i Sverige, med massor av fina forssträckor för paddlare på alla nivåer.

 

Hitta hit: Kalixälven rinner mellan Nikkaluokta och Kalix och kan nås från bla E10 söder om Kiruna (Lappesuando), eller Pahakurkkio enligt nedan:

Om du inte är från Kiruna kör norrut.

När du är framme i Tärendö, följ floden vidare norrut (uppströms). Om du passerar byn Saitarova så fortsätt vidare.

Efter en tid dyker en avtagsväg upp från ingenstans på vänster sida. På skylten vid avtagsvägen står det "Kalix älven 12" eller dylikt. Följ den vägen till älven så är du framme.

 

Boende: (Pahakurkkio) Det finns stugor att boka med 8 resp. 6 bäddar. Het bastu finns 10 meter från älven. Ström finns enbart i forsen (ej i stugorna). Gott om tältplats, plats för husvagn eller liknande finns. Stugorna bokas hos Saitarova handelsbod.

 

Pahakurkkio - 4

I Pahakurkkio erbjuds lite tuffare paddling i en läcker kanjonmiljö. Svårigheten varierar väldigt mellan olika vattenstånd, man kan inte säga att det blir lättare i lägre vatten och inte svårare i högre vatten. De finns alltid nån sorts play här.

 

Hitta hit: Avstickare söderut mot Saitorova strax öster om Masugnsbyn. Sedan in höger efter några km.

 

Lappesuando - 3

Lappesuando som ligger vid E10 några mil söder om Kiruna är ett populärt ställe för forspaddling, särskilt bland de mindre erfarna. Här finns många fina vågor och valsar och bra möjligheter till camping.

 

Hitta hit: E10 söder om Kiruna

bottom of page