top of page
Gräftån
Klass 3-5
Vår/Regn
David Levrén

Gräftån är en relativt liten å som rinner från Oviksfjällen ner förbi Gräftåvallen och senare ut i Dammån. Vi paddlade den efter häftigt regnande i september. Funkar alltså på vårflod och vid regn. Riktigt bra creek som innehåller såväl teknisk paddling som fina vertikala fall på 3-4 meter. Några svårare forsar finns så håll koll som vanligt. Ett fall är troligen ofarbart och det kommer mot slutet av turen.

 

Turen börjar högst upp i Gräftåvallens stugby. Vägen går till slut över Gräftån, eller åtminstone ett biflöde till Gräftån, Precis vid bron är det ganska stenigt men 100m nedströms kan man börja paddla. Turen börjar med lugn klass II paddling, fint! Efter ett tag dyker det upp en brantare passage, reka på höger. Det går bra att köra två små dropp men sedan blockerar en stor stock hela älvfåran. Tag upp där och kolla in forsen "Pinball Wizard" som än så länge är opaddlad. Efter den följer Pinball falls som går bra att köra, oftast sker det på högersidan, observera dock en rejäl under cut efter fallet på vänstersidan. Älven delar sig sedan och högersidan erbuder ett roligt dropp bara en meter högt i en smal passage.

 

Efter detta följer några kilometers fortsatt rolig klass III creeking med inslag av IV:a forsar innan ni passerar under vägbron där ni antagligen kollade vattenståndet innan ni började paddla. Här får man ta det lite lugnt och kolla efter bakvatten för strax efter bron kommer ett 3 meters fall, helt vertikalt. Körs på vänster eller höger sida. På vänster har vi sett stockar i landningen på lågvatten så jag rekommenderar högersidan. På höger är dock landningen mycket smal på grund av stenar under ytan. En bra boof lite snett åt höger fixar biffen. Efter fallet ökar svårighetsgraden något framförallt för att det ligger stockar i vattnet på olika ställen. Dessa är dock ofta enkla att se men se till att ni håller koll framåt och har bakvatten att stanna i inom räckhåll. En brant smal fors rekas bäst på högersidan. Denna kördes först av Mr Dare Devil himself Marcus Junkka, i juli 09, och döptes självklart till Junk Food trots att sympatiske Junkka stylade descenten som brukligt. Turen fortsätter och nästa större fors är ett 4-5m högt fall "Stockfallet" pga av att det ligger en stor stock över fallet som man dock med lätthet paddlar under. Fallet kommer lite överraskande efter en S-kurva så se till att stanna i tid. Efter Stockfallet är det bara en större fors kvar, ett ca 8m högt fall med grund landning. En bärning fram tills motsatsen bevisats. Efter detta följer klass I paddling ner till sista klass II forsen "Thörn Over" ,där den Gullige Snickaren flippat under spektakulära former, och ni är nere vid upptaget vid Fjällsågen. Upptaget är lätt att hitta då ni parkerar precis vid en liten bro över ån.

 

Gräftån är en superbra creek och är man bara stabil på klass IV så kan man köra denna utan guide. Har man med sig någon som kan ån så är den utmärkt även för klass III paddlare. Se till att paddla Gräftån!

Hitta hit: Åk mot Gräftåvallen, parkera en bil vid upptaget där grusvägen passerar över ån vid en gammal kvarn eller såg (Fjällsågen). Kör vidare upp mot Gräftån och parkera längst ner mot ån i stugbyn. 

bottom of page