Gaustaälven
Klass 4-6
Juni-September
Robin Kerttu

Det här är creeking när det är som roligast. Hela sträckan är ca 2,5 mil och följer till stor del vägen. Älven börjar i en sjö ca 5 km från vägen, den sträckan har jag ingen beskrivning på (eftersom vi inte orkat bära). Det kan vara smart att dela upp paddlingen i etapper.

 

Vissa drop har jag kanske missat men ta hur som helst upp och reka allt. Vi har paddlat i både högt och lågt vattenstånd och båda funkar bra, det blir dock mycket svårare i högt. Vid regn kan nivån stiga mycket snabbt.

Hitta hit: 3 mil efter klimpfjäll mot länsgränsen Västerbotten/Jämtland. Kör tills du kommer till en fjällräddningskoja med ett stort rött kors på. På höger sida ser du älven.

Gaustafallet

Gaustafallet, massivt dubbeldrop 4m+8m, mycket sketchy. På höger sida går vattnet ner i en jättegryta som man nog inte tar sig ur. Efter Gaustafallet är en djup canyon med 2 svåra drop. Det funkar att ta upp och bära runt canyonen.

© 2018 by svenska paddlare

All text är omarbetad från "gamla" forsguiden och är att räknas som hörsägen. Vatten, som vi alla vet, har en förmåga att med tiden ändra landskap och ändras av landskap varför nya och egna bedömningar bör göras fortlöpande.