top of page
Fyrisåns nedre del
Klass 1-3
Året om
Andreas Karlsson & Dan Edvardsson

Fyrisån rinner genom Uppland i sakta mak och tömmer sig slutligen i Mälaren. För den som är intresserad av turpaddling är detta en mycket fin å som slingrar sig fram i ett canyonliknande format.

 

Om man vill paddla en kort tur med canadensare rekommenderas att antingen paddla från Ulva Kvarn.

Det tar drygt 1,5 h ner till stan. Det går också bra att paddla från Uppsala ut i Mälaren. Det är en tur på ca 8 km.

 

Om man vill paddla slalom rekommenderas Uppsala Paddlarklubbs slalombana mellan Fyrishov och Fyrisfjädern i Uppsala.

 

Under högvatten går det att paddla i de båda fallen som ligger mitt i stan. Massor med publik garanteras.

Hitta hit: Till Ulva Kvarn: Kör väg 272 norrut. Vid Bra tar du höger mot Ulva Kvarn. Där finns det parkering och fik. Det går också bra att paddla norrut i Fyrisån. Till Slalombanan kör ni mot campingen (skyltat). Precis när ni kört genom grindarna in på campingområdet tar ni vänster ner mot husvagnsparkeringen. Där kan man sätt i för såväl canadensarpaddling som slalompaddling. Det är också lämpligt om man vill paddla i fallen, det tar ca 8 min ner till första fallet.

 

För den som vill paddla ner till mälaren går det utmärkt att sätt i alldeles nedanför islandsfallet. Har man svårt att komma ner så parkera bilen under vägbron där den gamla fällbron korsar Fyrisån.

Kvarnfallet - 3

Kvarnfallet tar man som Uppsalapaddlare till när man tröttnat på klorvattnet inne på Fyrishov. Vid högvatten mellan 40 och 60 kubikmeter/sek får man en bra kick på vågtungan i mitten. Nåt att träna in en Kick flip på.

 

Islandsfallet - 2

Bra ställe att ligga och squirta på.

bottom of page