Fyrisåns nedre del
Klass 1-3
Året om
Andreas Karlsson & Dan Edvardsson

Fyrisån rinner genom Uppland i sakta mak och tömmer sig slutligen i Mälaren. För den som är intresserad av turpaddling är detta en mycket fin å som slingrar sig fram i ett canyonliknande format.

 

Om man vill paddla en kort tur med canadensare rekommenderas att antingen paddla från Ulva Kvarn.

Det tar drygt 1,5 h ner till stan. Det går också bra att paddla från Uppsala ut i Mälaren. Det är en tur på ca 8 km.

 

Om man vill paddla slalom rekommenderas Uppsala Paddlarklubbs slalombana mellan Fyrishov och Fyrisfjädern i Uppsala.

 

Under högvatten går det att paddla i de båda fallen som ligger mitt i stan. Massor med publik garanteras.

Hitta hit: Till Ulva Kvarn: Kör väg 272 norrut. Vid Bra tar du höger mot Ulva Kvarn. Där finns det parkering och fik. Det går också bra att paddla norrut i Fyrisån. Till Slalombanan kör ni mot campingen (skyltat). Precis när ni kört genom grindarna in på campingområdet tar ni vänster ner mot husvagnsparkeringen. Där kan man sätt i för såväl canadensarpaddling som slalompaddling. Det är också lämpligt om man vill paddla i fallen, det tar ca 8 min ner till första fallet.

 

För den som vill paddla ner till mälaren går det utmärkt att sätt i alldeles nedanför islandsfallet. Har man svårt att komma ner så parkera bilen under vägbron där den gamla fällbron korsar Fyrisån.

Kvarnfallet - 3

Kvarnfallet tar man som Uppsalapaddlare till när man tröttnat på klorvattnet inne på Fyrishov. Vid högvatten mellan 40 och 60 kubikmeter/sek får man en bra kick på vågtungan i mitten. Nåt att träna in en Kick flip på.

 

Islandsfallet - 2

Bra ställe att ligga och squirta på.

© 2018 by svenska paddlare

All text är omarbetad från "gamla" forsguiden och är att räknas som hörsägen. Vatten, som vi alla vet, har en förmåga att med tiden ändra landskap och ändras av landskap varför nya och egna bedömningar bör göras fortlöpande.