top of page
Enan
Klass 4-5
Maj-Oktober
David Levrén

Åres bästa creek! Sylälven avvattnar Sylmassivet och när den rinner runt Snasahögarna byter den namn till Enan. Enan bildar tillsammans med Handölan och en massa andra mindre vattendrag Indalsälven. Sylälven är när detta skrivs fortfarande okörd. Lars Larsson och jag själv var dock våren 2009 de första att paddla Nedre Enan och där fick vi oss en upplevelse som får majoriteten av alla andra forsturer att blekna... Nåväl. Turen inleds med en klassisk Park ´n Yak. Parkera bilen vid Rundhögen och börja Yaka direkt upp längs vägen mot Blåhammaren. Efter 3km når ni Enan vid en hängbro. Där finns det även ett dass vilket kan vara lämpligt att nyttja medans tid är. Forsarna börjar efter bara några hundra meter och karaktären är fantastisk. Stora hällar, block och ofta ganska branta älvbrinkar ger fantastiskt fin och tekniskt rolig paddling. Efter några minuter når ni dagens höjdpunkt: Sveriges cleanaste vattenfall! Uppskattningsvis 6m högt och helt vertikalt. Yeeehaaa!!! Sedan fortsätter den med ett gäng forsar av olika längd och slag, de flesta i klass IV-V innan det lugnar sig med en eller två lättare forsar och vips så är ni vid vägbron (E14) och upptaget. Ni har nu fått uppleva det bästa av det bästa, Åres svar på Hjalmar i Örebro eller Kjell Lönnå på berget i Sundsvall. En tur på Enan firas lämpligen på Broken med burgare och några kalla Norrlands innan ni skickar in adressändringen och flyttar till Jämtland för gott. Herregud, vad mer kan man begära!

 

Fallot

Dyker upp efter dryga 500 meters paddling. Fallot blir bredare och som mest vertikalt på medelvattenstånd. I lågvatten sticker det ut en klippa lite halvvägs ner, det är dock inga problem att boofa förbi den alternativt plugga fallet och helt sonika åka över stenen. Hittills har det aldrig varit för lågt för att köra. Precis innan Fallot ligger ett riktig bra boofdrop på ca 1,5m. Gullspira fick här ett renskinn över sig som cirkulerade i landningen och droppet fick därefter namnet Skinnhissen. När Skinnhissen är avklarad har du bara den fina poolen kvar innan du når Fallot.

 

Pennvässaren.

Följer 300m nedströms fallet. Tekniskt ganska enkel men på högt vatten finns det risk att fastna i valsen och då bakvattnena är mycket turbulenta kan det vara ett mindre bra ställe att simma på.

 

Snedsteget

Efter Pennvässaren följer en knapp kilometer klass III innan övre och nedre snedsteget dyker upp. På högvatten är detta en klass V och den anses vara den svåraste forsen på sträckan. Reka båda forsarna på högersidan innan ni kör.

 

Hängpungen

Efter hängbron bjuder på Enan på en rolig, smal och snabb fors som döpts efter Örebropaddlaren Mats Johansson. Reka på höger sida.

 

Symbolen

Efter slätvattenpartiet följer en av de längre och roligare forsarna. Symbolen inleds med en slide som sedan går över i småvalsar, ett skönt boofmove och en riktigt bred vals som är harmlös i lågvatten och monstruös på högvatten. Reka enklast på höger sida men säkerhet för storvalsen är bättre att sätta upp på vänster.

 

Puckelryggen

Kortaste forsen men den som brukar se flest misstag. I medelvattenstånd bör man vara observant på de underspolade blocken på forsvänster.

 

Sweet Dreams

Denna fors kan båtscoutas och innehåller inga större svårigheter. Njut av roliga bakvatten och riktigt rolig klass III.

 

Bosses Mörker & Never Thörn Back

Efter Sweet Dreams kan man välja mellan två fåror. Den vänstra är att föredra på högvatten men den högra "Never Thörn Back", givetvis uppkallad efter sin förste besökare, Gulliga Snickarn, är mer utmanande och roligare på låg och medelvatten. Välj efter humör!

 

Vid Take Out finns en mätsticka som ritades dit i augusti 2010. Enan paddlades då på mycket lågt vatten som därmed fick representera en "nolla" och vi ritade dit 12 sträck med 10cm mellanrum. Nollan finns dock inte utan får uppskattas, ettan är målad i svart så den är svår att se men det är lätt att uppskatta nivån då 2:an syns tydligt. För att läsa stickan korrekt måste man gå ner till vattnet och titta i nivå med vattnet. Det blir en tryckvåg mot brofundamentet som gör att det skiljer minst en decimeter mellan nivån på nänstra sidan av stickan, vid tryckvågen, och på högra sidan där det lugnat ner sig. Beskrivningen i guiden är baserad på den nivå som man kan avläsa mitt på stickan dvs mitt emellan tryckvågen och den lägre nivå som blir till höger...

 

0 Allt går fortfarande att köra utan problem men det är så lite vatten att de flesta väljer att gå slätvattnet efter Hängpungen och man får skjuta sig över det grunda partiet som dyker upp en bit in på slätvattnet. Det är även så lågt vatten att det är enkelt att fånga bakvattnet på forsvänster i Pennvässaren.

 

1 När vattnet når till 1:an är allt lite bättre såklart. Dock är det fortfarande grunt på många ställen. Är du här första gången är 1 en bra nivå. På 1 är fallet fortfarande vertikalt och är ganska lätt att boofa. Är vädret bra och inställningen rätt får ni en kanondag.

 

2. BRA. Nu har mellanpartierna tillräckligt med vatten för att du inte ska behöva skrubba ner. Bakvattnet i Pennvässaren är svårt att fånga och droppet ovanför fallet bjuder på en schysst boof. Bra nivå för förstagångsbesökare, låt inget stoppa dig när enan är på två.

 

3. Riktigt bra! När stickan är på tre är paddlingen mestadels klass V. Allt går att köra men man bör vara säker på att sätta linjerna och klara av att hantera snabbt vatten.

 

4. Utmanande! Enan har inte paddlats många gånger på 4. Vi körde ett gäng på strax under 4 (3.8) i september 2011 och då gick allt fint att köra. Bra tryck och riktigt rolig paddling.

 

Sylälven paddlades första gången 2010 av Dennis Franzén, Tomas Rundgren, Jocke Fransson, Marcus Thörn och David Levrén. Vi körde den på två dagar med övernattning i Endalens vindskydd. En lång tur med såväl långa platta partier som fantastiska forsar. Vi började vid Sylstationen då det inte gick att gå högre pga att Sylälven var täckt med snö och is. Inledningen bjöd på kontinuerlig lågvolymscreeking. Efterhand blev älven större i takt med att vi närmade oss Blåhammarfjället och andra dagen bjöd på paddling som mer liknar Enans. Flödet var högt och vi fick bära flera av forsarna på normalturen men kunde paddla ex Hängpungen, Puckelryggen och Sweet Dreams.

Hitta hit: Åk till Enafors och fortsätt västerut tills Enan rinner under E14 från vänster. Här är upptaget. Åk vidare till Rundhögen och parkera vid bommen. Sela på i glädje, 3km lätt Yaking väntar. Har ni bara en bil så är det inga problem att gå från upptaget till parkeringen vid Rundhögen.

bottom of page