Emån har sina källflöden uppe på småländska höglandet norr om Sävsjö och rinner ut i havet vid Em i Kalmar sund mellan Oskarshamn och Mönsterås. Emån är populär för turpaddling och rinner genom naturskön miljö bitvis med forsar. Den största koncentrationen av fors finner man i trakten av Fliseryd, ett litet samhälle 2,5 mil sydväst Oskarshamn. Ca 10 km nedströms Fliseryd finns en av den bästa lekvalsen i Götaland. Fliserydskvillen, en gren av Emån uppströms Fliseryd, är smal och erbjuder fin forspaddling vid flöden över 50 m3/s i Emån. Allmänt kan 25m3/s ses som en lägsta nivå för forspaddling, 35-40m3 är bättre. Vårflödena brukar ligga mellan 60 och 110 m3.

 

Hitta hit: Norrifrån på E22:an ca 7 km söder om Oskarshamn sväng vänster mot Fliseryd. Framme vid bron har du sedan forsar uppströms mot Finsjö, höger innan bron, och nedströms, vänster efter bron.

 

Emån, Frövirännan - 3 (lutning 20m/km)

250 m teknisk och snabb fors med fina bakvatten för riverrunning och slalom parallellt Högsby kraftstation. Svår vid högt flöde. Vid flöden över 45 m3/s i huvudfåran släpps vatten till fåran (krävs över 10 m3/s i forsen). Forsen börjar med ett drop över en betongvall. Efter gångbron följer en vänsterkrök med stora block som är överspolade vid högt flöde och surfbar våg i slutet av kröken. Åfåran delar sedan upp sig. Vänsterfåran har en liten vals. Upptag görs till vänster.

Faror: Stark sugvals i övre delen nedanför betongtröskel.

Hitta hit: Norrifrån: Sväng höger vid infartsrondellen i Högsby, fortsätt 700 m och sväng vänster mellan broarna.

 

Busseströmmarna och Högsrum - 3 (lutning 4m/km)

Trevlig sträcka med flera lekplatser och bra bakvatten. Vid Bussen bildas små malströmmar vid högvatten. I nedre Busseströmmen finns flera surfvågor och i Högsrumforsen finns några bra valsar.

Hitta hit: 400 m uppströms Bussen. (3 km nordväst om Finsjö sväng vänster till Kylleholmsvägen.)

Grönskogsturen - 2 (lutning 1m/km)

Sträckan har långa sel, bra bakvatten och flera lekplatser. Bland annat två fantastiska valsar. Boholmsfallet - inget man paddlar orekat. Nås genom en liten avstickare till den mindre Boholmskvillen. Sträckan är turbulent och avslutar med ett 2 m dropp.

 

Hitta hit: Vid Figgölhultsvägen längs Fliseryd-Påskallaviksvägen, 2 km öster om Fliseryd.

Fliserydskvillen - 2-4 (lutning 5m/km)

En kvill av Emån. Härlig sträcka med några snabba och tekniska partier. Avslutar med ett 2,5 m dropp i Fliseryd. Kräver över 65m3/s i Emån.

 

Hitta hit: Vid Nabben 3 km sydväst om Finsjö. Kör på f.d. järnvägbank som börjar väster om Finsjö övre kraftverk.

Emån
Klass 1-3
Mars-April
Conny Pålsson & Mats Arvidsson

© 2018 by svenska paddlare

All text är omarbetad från "gamla" forsguiden och är att räknas som hörsägen. Vatten, som vi alla vet, har en förmåga att med tiden ändra landskap och ändras av landskap varför nya och egna bedömningar bör göras fortlöpande.