top of page

Emån har sina källflöden uppe på småländska höglandet norr om Sävsjö och rinner ut i havet vid Em i Kalmar sund mellan Oskarshamn och Mönsterås. Emån är populär för turpaddling och rinner genom naturskön miljö bitvis med forsar. Den största koncentrationen av fors finner man i trakten av Fliseryd, ett litet samhälle 2,5 mil sydväst Oskarshamn. Ca 10 km nedströms Fliseryd finns en av den bästa lekvalsen i Götaland. Fliserydskvillen, en gren av Emån uppströms Fliseryd, är smal och erbjuder fin forspaddling vid flöden över 50 m3/s i Emån. Allmänt kan 25m3/s ses som en lägsta nivå för forspaddling, 35-40m3 är bättre. Vårflödena brukar ligga mellan 60 och 110 m3.

 

Hitta hit: Norrifrån på E22:an ca 7 km söder om Oskarshamn sväng vänster mot Fliseryd. Framme vid bron har du sedan forsar uppströms mot Finsjö, höger innan bron, och nedströms, vänster efter bron.

 

Emån, Frövirännan - 3 (lutning 20m/km)

250 m teknisk och snabb fors med fina bakvatten för riverrunning och slalom parallellt Högsby kraftstation. Svår vid högt flöde. Vid flöden över 45 m3/s i huvudfåran släpps vatten till fåran (krävs över 10 m3/s i forsen). Forsen börjar med ett drop över en betongvall. Efter gångbron följer en vänsterkrök med stora block som är överspolade vid högt flöde och surfbar våg i slutet av kröken. Åfåran delar sedan upp sig. Vänsterfåran har en liten vals. Upptag görs till vänster.

Faror: Stark sugvals i övre delen nedanför betongtröskel.

Hitta hit: Norrifrån: Sväng höger vid infartsrondellen i Högsby, fortsätt 700 m och sväng vänster mellan broarna.

 

Busseströmmarna och Högsrum - 3 (lutning 4m/km)

Trevlig sträcka med flera lekplatser och bra bakvatten. Vid Bussen bildas små malströmmar vid högvatten. I nedre Busseströmmen finns flera surfvågor och i Högsrumforsen finns några bra valsar.

Hitta hit: 400 m uppströms Bussen. (3 km nordväst om Finsjö sväng vänster till Kylleholmsvägen.)

Grönskogsturen - 2 (lutning 1m/km)

Sträckan har långa sel, bra bakvatten och flera lekplatser. Bland annat två fantastiska valsar. Boholmsfallet - inget man paddlar orekat. Nås genom en liten avstickare till den mindre Boholmskvillen. Sträckan är turbulent och avslutar med ett 2 m dropp.

 

Hitta hit: Vid Figgölhultsvägen längs Fliseryd-Påskallaviksvägen, 2 km öster om Fliseryd.

Fliserydskvillen - 2-4 (lutning 5m/km)

En kvill av Emån. Härlig sträcka med några snabba och tekniska partier. Avslutar med ett 2,5 m dropp i Fliseryd. Kräver över 65m3/s i Emån.

 

Hitta hit: Vid Nabben 3 km sydväst om Finsjö. Kör på f.d. järnvägbank som börjar väster om Finsjö övre kraftverk.

Emån
Klass 1-3
Mars-April
Conny Pålsson & Mats Arvidsson
bottom of page