top of page
Åkerån
Klass 2-4
Vår/Försommar
Fredrik Forsberg

Bra nybörjarcreek eller en lämplig tur om man bär förbi Kallforsen, samt har en hyfsad eskimåsväng då det inte är allt för gott om plattvatten mellan forsarna för att bärga eventuella simmare och utrustning.

Åkerån avvattnar Åkersjöområdet i västra Jämtland och är ett biflöde till Långan, den borde vara paddelbar så länge det finns snö kvar uppe i Åkersjön. Man kan få en viss vägledning av att kontrollera vattenståndet i Långan, titta på Landösjön. Åkerån rinner nog in i Långan nedanför denna mätpunkt men ett relativt högt värde för Landösjön (över 50-60 någonstans) borde innebära att det även går tillräckligt med vatten i Åkerån för att det ska vara paddelbart.

 

Hitta hit: Från Krokom, kör till Landön och ta höger där det är skyltat Kallforsen 3 km. Följ vägen tills ni passerar ett sandtag på vänster sida, direkt därefter är det en öppning på höger sida där man kan ställa en bil. Beroende på hur sent på säsongen det är kan det vara en bra ide att gå ner till ån och reka alternativt märka ut take out. Fortsätter man vägen ytterligare en bit kommer man till en bro över ån där man enkelt kan reka den sista forsen under bron. Det är även en skylt på vänster sida just innan bron som märker ut en stig som leder upp till Kallforsen (ca 500m).

 

För att komma till putin så kör tillbaka ut till Landön och fortsätt mot Åkersjön. När vägen går över ån tar man första avfarten till vänster och kör upp till den gamla bron för att parkera.

 

Nedre Sträckan:

Svårighet: 2-4

Distans: 5-6 kilometer.

Tidsåtgång: 2-4 timmar.

 

De första två-tre kilometrarna består bara av mycket enkel paddling i en jämn ström utan några sel eller plattvattensavsnitt, håll vänster om ni tvekar i någon av forsarna. Efter ca tre kilometer kommer man till en ö där huvuddelen av vattnet går på höger sida och endast en liten del ser ut att gå på vänster sida. Nu blir forsarna lite mer intensiva (klass 3.3b) och det kan vara en bra ide att gå i land och reka allteftersom, förslagsvis på höger sida.

Ingen av de två första lite rejälare forsarna innehåller några farligheter eller linjer man absolut bör undvika så det är bara att njuta av åkturen (givetvis beroende på vattenstånd).

 

Ca 150 meter nedanför den andra forsen kommer Kallforsen (klass 4). Gå iland på höger sida och reka innan ni kör.

Forsen inleds med ett fall som kan köras på höger sida, direkt därefter kommer ett intensivt avsnitt med en rejäl pourover som täcker större delen av ån och förslagsvis körs långt till höger efter att man passerat en rejäl vattenkvast. Det finns även en enklare linje i en ränna som går närmast land på höger sida. Forsen avslutas med ett litet dropp med bra tryck men som är relativt säkert att köra.

 

Efter Kallforsen är det bara ett par hundra meter till forsen under bilbron (klass 3). Här är det ett par valsar och ett antal rejäla vågor under och nedanför bron, lättåtkomligt Park and Play om man vill surfa med lekbåten.

 

När man passerat bron är det bara att fortsätta rakt fram tills ån svänger svagt vänster, där borde det stå en bil på höger sida.

bottom of page